Голтка здрав живот

Водата претставува околу 70% од вкупната содржина на човечкото тело. За одржување на неговите витални функции и доброто здравје, потребно е секој ден во организмот да внесуваме 2 до 3 литри квалитетна вода.*

Потребна дневна конзумација на вода според Светската Здравствена Организација:*


* Howard G, Gartram J. Domestic water quantity, service level and health. World Health Organization: Geneva 2003

 

Колку вода е потребно да пиете во текот на денот?*

Водата е неопходна за варење и апсорбирање на храната, помага за одржување на телесната мускулатура, ги снабдува клетките со кислород и останатите потребни материи за правилно одвивање на метаболичките процеси**. Таа го освежува телото, го намалува стресот и го забавува процесот на стареење.
** Kleiner S M, 1999, Water: an essential but overlooked nutrient. Journal of the American Dietetic Association, 99 (2); 200-206

Водата е е еден од најважните елементи за добро здравје!

Затоа, од богатата и недопрена природа на Осоговските Планини, ви ја носиме Ladna која е природна, изворска вода, полна со свежина и разноликост на минерали, неопходни за здрав живот.

 

Природната изворска вода Ladna:

  • ги носи хранливите состојки и кислородот до сите клетки во телото
  • ги отстранува токсините од организмот
  • ја регулира телесната температура
  • помага во трансформацијата на храната во енергија
  • помага во одржувањето на тонусот на мускулите
  • ја поттикнува менталната активност
  • ја хидратира кожата, го спречува нејзино сушење и појавата на акни